Docenten
Waarom dit onderzoek en wat houdt het onderzoek in?
Uw school doet mee aan het Clean Air for Everyone (CLAIRE) project. Dit project wordt uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Het project is gefinancierd door Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).Op deze pagina leest u meer over het onderzoek en wat dit voor u als docent betekent.
Waarom dit onderzoek?
Ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën kunnen zich verspreiden via de lucht, vooral in drukke ruimtes zoals klaslokalen. Tijdens de COVID-19 pandemie hebben we ondervonden hoe belangrijk het is om de verspreiding van luchtweginfecties tegen te gaan. Luchtreinigers kunnen mogelijk helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, inclusief het verminderen van fijnstof. Echter is het effect in praktijk nog niet goed onderzocht. Daarom hopen we met dit onderzoek het effect van luchtreinigers op de luchtkwaliteit in scholen in kaart te brengen.
Wat houdt het onderzoek in?
Er zullen in enkele klaslokalen luchtreinigers geplaatst worden. Ter vergelijking zullen er in andere klaslokalen geen luchtreinigers geplaatst worden, dit noemen we de controle klaslokalen. In overleg met de school selecteren onderzoekers de klaslokalen die meedoen aan de studie. Of er in een klaslokaal een luchtreiniger geplaatst wordt, zal worden besloten door loting door de onderzoekers.
Om het effect van de luchtreinigers te bestuderen, zullen we in alle geselecteerde klaslokalen stofcollectoren plaatsen, die vanuit de lucht stofdeeltjes en druppeltjes opvangen. Deze zullen vervolgens onderzocht worden in het laboratorium op aanwezigheid van virussen en bacteriën. Ook worden er sensoren geplaatst die continu de luchtkwaliteit, zoals fijnstof en koolstofdioxide (CO2), monitoren.
Daarnaast vragen we ouders om tweemaal een korte vragenlijst in te vullen over de mogelijke aanwezigheid van luchtwegklachten bij hun kind, zoals astma en allergieën. Deze wordt aan het begin en tegen het einde van de meetperiode verstuurd. Ouders staan er zelf helemaal vrij in of ze de vragenlijst invullen. Alle antwoorden zullen anoniem verwerkt worden.
Tot slot vragen wij de school tijdens de meetperiode om anoniem het aantal absente leerlingen per klas aan ons door te geven. Dit kan namelijk mogelijk de meetresultaten beïnvloeden.
Wat merkt u ervan?
We willen het personeel en de leerlingen zo min mogelijk tot last zijn. Tijdens het onderzoek kunnen u en de leerlingen de gebruikelijke routine aanhouden. U kunt het klaslokaal op de gebruikelijke manier ventileren. De luchtreinigers vervangen ventilatie namelijk niet.
De luchtreinigers kunnen soms wat achtergrondgeluid produceren. Wanneer dit als storend wordt ervaren, dan mag u de luchtreinigers op een lagere stand zetten of tijdelijk uitschakelen. De werking vermindert dan of gaat verloren. We vragen u vriendelijk om te noteren wanneer dit is gebeurd, dit is namelijk van invloed op de meetresultaten.
Hoe gebruikt u de luchtreiniger?
De luchtreinigers blijven tijdens de meetperiode continu ingeschakeld. U hoeft zelf dus niets te doen, behalve indien gewenst het apparaat tijdelijk uit te schakelen als het geluid storend is.
Wat levert het op?
Deze metingen dragen bij aan het verzamelen van belangrijke onderzoeksresultaten, waarmee we informatie verzamelen over het effect van luchtreinigers op de luchtkwaliteit op scholen. Bovendien biedt deelname aan het onderzoek een gelegenheid voor de leerlingen om kennis te maken met wetenschappelijk onderzoek. Wij zullen ook binnen het kader van de wetenschapseducatie een video aanbieden aan de leerlingen over het belang van goede luchtkwaliteit en over het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Wanneer zal het onderzoek plaatsvinden?
De studie zal lopen van oktober 2023 tot en met rond maart 2025. Indien de projectlengte zal veranderen, dan wordt u daarover geïnformeerd.
Contact
Indien u vragen heeft over het onderzoek, dan kunt u altijd contact met ons opnemen:
-
Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met claireproject@uu.nl.
-
Als u vragen heeft over het verdiepende interview of een afspraak voor het interview wilt inplannen, dan kunt u contact opnemen met claire-leiden@FSW.leidenuniv.nl.
-
Indien u vragen of klachten heeft betreffende de privacy die u wilt bespreken met iemand buiten het CLAIRE onderzoeksteam, dan kunt u altijd contact opnemen met de functionaris voor gegevensbescherming van de Universiteit Utrecht via privacy@uu.nl.